Vyhledávač autopůjčovny

Káhira a Egypt

Do Petry Jordánské jde přijet z Egypta a jeho hlavního města Káhiry. Ta je pro svou polohou která je poblíž pyramid a dávných faraonských výprav výborným místem pro přistání. Jedny z nejvíce proslavených památek jsou pyramidy v Gíze které můžeme najít asi 40 km jižně od mezinárodního letiště Káhiry. U těchto pyramid nalezneme i proslulou Sfingu o které se traduje, že byla opracována více než před 10 000 lety.
                                                           
Sfinga napůl lev a napůl žena zůstává symbolem boha Atuma který je považován za praboha a otce slunečních bohů RA. Z těchto bohů vzešel i věhlasný bůh Horus který spravoval celý Egypt a který se rovněž reinkarnoval do faraona Chefrena. Ten dal vystavět druhou největší pyramidu v Gíze a to Chefrénovu nebo také Rachefovu pyramidu. Sfinga poblíž je otočená zády k pravému rohu pyramidy a střeží vchod do podzemí kde se Chefren později odebral. Tam vládl jako bůh podsvětí a strážce časů příštích.
                                       
                                                                                                                      
Teď ale k plánu jak navštívit Petru a jiné malé divy s vynaložením pokud možno co nejmenších finančních prostředků. Z mezinárodního letiště v Káhiře můžeme použít pro přepravu směr Agaba a dál do Petry Jordánské buďto autobus taxi či půjčovnu aut kde budete mít asi nejvíce pohodlí.
                                                           
Autobus jde pro přepravu ovšem použít také a to z autobusového nádraží Almaza Sq. které naleznete poblíž letiště. Pro přepravu na autobusové stanoviště Almaza Sq. můžeme použít shuttle bus který vyjíždí z 1 terminálu do Káhiry a staví i na tomto nádraží. Z autobusového nádraží pak koupíme lístek směr Agaba která leží asi 420 km západně v Jordánsku.
                                                           
Pro tuto cestu tedy budete potřebovat jak vízum do Egypta tak vízum do Jordánska. Autobus firmy East Delta Bus vyjíždí každý den kromě sobot směr Agaba a to v 8 hodin večer místního času. Lístek pro přepravu by vás měl vyjít na 50 $ a autobus vás dopraví během 6 hodin do Taby a přístavu Nuweiba .
                                       
                                       
Z přístavu Nuweiba se pak můžete přeplavit během hodiny času na druhou stranu do přístavu v Agabě. Zde budete platit za přeplavení zátoky a to okolo 60 $ za osobu. Dolary jsou zde jediná měna kterou přijímají tak vám doporučím mít nějaký ten Cash u sebe. Z přístaviště Agaby se pak můžeme dopravit taxíkem či autobusem do centra Agaby kde najdeme spoustu možností pro ubytování. Pokud jste unaveni můžete si zde rezervovat hotel a nebo se rovnou vydat do Petry Jordánské.
                                                           
Zvolit můžete mezi autobusem 6 JD, taxíkem 35 JD nebo půjčovnou aut kterou najdete v centru rovněž. Autobusy směr Petra Jordánsko vyjíždějí z autobusového nádraží na ulici King Talal poblíž hotelu Movenpick. Denně odsud odjíždí na 5 autobusů směr Petra Jordánsko. Cestovat však jde i vypůjčeným autem a to bych řekl je zážitek nad zážitky neboť poblíž Agaby najdeme i pouštní oblast zvanou Wadi Rum.
                                       
                                                                                                                                                              
Ten je znám pro svou divokou přírodu kde lze i kempovat a to v celé jeho oblasti. Pro cestování zde i do Petry Jordánské doporučím rezervovat nejlépe Jeep kterým se dostasnete i dál do pouště na místa která můžete vidět zde.
                                                           
Pokud jste se rozhodli pro tuto cestu pak doporučuji přibalit i svetr který se vám večer jistě bude hodit. Strávit tu můžete klidně i týden a po načerpání ovzduší z Wadi Rumu můžete vyrazit i do Petry Jordánské. Zde je mapa pro orientaci. Dorazit by jste měli po 2 hodinách jízdy z dálnice č.15 do turistického centra nacházejícího se poblíž soutěsky Al-Siq která je jedinou cestou vedoucí do Petry.